Нові гібриди кукурудзи ВНІС - наша гідна відповідь іноземним аналогам!11.12.2015

Кукурудза є однією з культур на яких базується сучасна цивілізація. Поряд із пшеницею і рисом, сьогодні в світі, вона займає провідне місце за площами посіву і це є природно, зважаючи на її потенціал та напрямки використання.


В Україні кукурудза займає майже 4 мільйони гектарів та давно вже стала однією з основних зернових культур. Інтенсифікація технології вирощування дозволила отримувати високі врожаї, а відтак і прибутки. Завдяки вирощуванню нових високоврожайних гібридів зросла площа вирощування кукурудзи, відповідно зріс і експортний потенціал країни. Україна ввійшла до трійки найбільших експортерів зерна кукурудзи у світі, посівши в 2014 році друге місце.


Кукурудзяне зерно має високий вміст вуглеводів (65–70 %), білків (9–12 %), жирів (4–8 %), мінеральних солей та вітамінів. Із зерна отримують борошно та крупу, пластівці і крохмаль, етиловий спирт та сиропи, глюкозу, цукор, масло, вітамін Е і аскорбінову кислоту, крім того використовують для виробництва різних сортів пива.


У контексті вищесказаного Всеукраїнський науковий інститут селекції «ВНІС», провівши тривалу, кропітку та ефективну роботу, пропонує аграріям України лінійку нових гібридів кукурудзи власної селекції:

ВН 63 (ФАО 280) – середньостиглий гібрид з високою стабільністю урожаю, має підвищену толерантність до засушливих умов. Особливості морфологічної будови та структури качана забезпечують швидку вологовіддачу. Придатний для вирощування в усіх зонах як за інтенсивною технологією так і за технологією мінімального обробітку ґрунту.

Потенціал врожайності - 155 ц/га.

Внесено до Державного реєстру сортів рослин у 2015 році.

ВН 6763 (ФАО 320) – середньостиглий простий (модифікований) гібрид за рахунок підвищеної стійкості до проростання в несприятливих умовах дозволяє використовувати його в конкуренції із гібридами з меншим ФАО. Має потужне стебло, що обумовлює високу стійкість до вилягання. Особливості морфологічної будови та структури качана забезпечують добру вологовіддачу. Придатний для вирощування в усіх зонах як за інтенсивною технологією так і за технологією мінімального обробітку ґрунту.

Потенціал врожайності - 165 ц/га.

Внесено до Державного реєстру сортів рослин у 2015 році.

Гран 6 (ФАО 300) – середньоранній пластичний гібрид зернового напрямку використання. Надзвичайно швидка вологовіддача після настання фізіологічної стиглості. Стабільний за різних умов вирощування. Стійкий до вилягання, кореневих і стеблових гнилей, пухирчастої й летючої сажки. Характеризується доброю посухо- і жаростійкістю.

Потенціал врожайності - 159 ц/га.