ВНІС щороку проводить контроль якості свого посівного матеріалу19.02.2016

Щороку фахівці Всеукраїнського Наукового Інституту селекції перед початком нової посівної проводять дослідження щодо толерантності гібридів соняшнику до гербіцидів імідазолінонової групи (ІМІ) та гербіцидів, що містять трибенурон-метил (SU).


Контроль якості посівного матеріалу від Всеукраїнського Наукового Інституту Селекції проводиться у співпраці з ТОВ «Агроген». Ще у  2012 році на базі Всеукраїнського наукового інституту селекції (ВНІС ) був  відкритий діагностичний центр для агропромислової галузі – ТОВ «Агроген». Компанія була створена провідними фахівцями Києва і Харкова в області фітопатології, селекції, генетики та молекулярної генетики .


ТОВ «Агроген» проводить широкий спектр аналізів з використанням біохімічних і молекулярних методів, які забезпечать контроль якості продукції рослинництва, сортової приналежності насіннєвого та садивного матеріалу, своєчасну і високоспецифічну діагностику фітопатогенів насіння і рослин, моніторинг фітосанітарного стану посівів і зберігання сільськогосподарської продукції.


Для запобігання фальсифікації насіння, ВНІС щороку проводить контроль якості свого посівного матеріалу, співпрацюючи з ТОВ «Агроген»:

- визначення типовості гібридів соняшнику, кукурудзи та інших культур на рівні генів за допомогою ДНК-маркерів методом полімеразної ланцюгової реакції;
- визначення сортової чистоти, який проводиться двома методами:
  • електрофорезом запасних білків
  • полімеразною ланцюговою реакцією.