Вибір гібридів кукурудзи з правильним ФАО під конкретне поле: поради агронома ВНІС05.12.2023

Експерт закликає аграріїв комбінувати й вирощувати одночасно кукурудзу з різними термінами дозрівання. З його слів, це дає змогу мінімізувати втрату врожаю в разі виникнення стресових умов упродовж періоду вирощування.

Юрій Нагорний рекомендує виділити 25% площі для гібридів із ранньою групою дозрівання, 50% площі — для гібридів, що найбільше відповідають умовам у регіоні, і лишити 25% полів під посіви культур із вищим ФAO та пізнішими термінами дозрівання.

― Особисто я ніколи не рекомендую фермерам сіяти гібриди з однаковим ФАО на одному полі — тільки різні. Бо одного сезону спрацьовують одні, у другий — «вистрілюють» інші. Усе залежить від опадів у критичний момент для кукурудзи. Елементарно так легше себе страхувати. У сучасних умовах, коли кожна копійка важлива для фермера, вибір гібридів із правильно підібраним ФАО під ваше поле може призвести до значної економії, ― розповів Юрій Нагорний.

Ці слова експерта стосуються також і малих господарств. Агроном радить звернути увагу на два гібриди замість одного навіть тим фермерам, які сіють кукурудзу на кільканадцяти десятках гектарів. Якщо ж господарство має банк землі у кілька тисяч гектарів, то фахівець рекомендує вирощувати щонайменше 5‒6 гібридів.