В сучасному сільському господарстві високоякісний посівний матеріал має першочергове значення. Якість насіння є однією з основних умов одержання високих урожаїв сільськогосподарських культур.
Що таке посівні якості насіння? Чому насіння втрачає свою схожість та чи можна висівати минулорічне насіння? – Розглянемо детальніше ці питання.
Посівні якості насіння — сукупність показників насіння, що характеризують придатність його до посіву (схожість, життєздатність, вологість, чистота, маса 1000 шт., енергія проростання, доброякісність, зараженість хворобами і пошкодження шкідниками).
Схожість, без сумніву, є найбільш важливим показником якості насіння. Рівень схожості, встановлений стандартом, забезпечує нормальне проростання насіння в польових умовах і формування необхідної густоти рослин.
Види схожості насіння:
Лабораторна схожість насіння - визначається згідно ДСТУ 4138-2002 «Насіння сільськогосподарських культур». Методи визначення якості.
Для її визначення з фракції чистого насіння відбирають підряд чотири проби по 100 насінин і пророщують їх у ростильнях на чистому прожареному піску або фільтрувальному папері. Субстрат який використовується має бути не токсичний, а вода без мінеральних домішок. Ростильні розміщують у термостатах, де підтримують температуру близько 20°С для насіння холодостійких культур (пшениця, жито, ячмінь, овес, горох) і 20-30°С для теплолюбних культур (кукурудза, соняшник, соя). За проростанням насіння спостерігають щоденно протягом 7-10 днів. Схожість виражають відсотковим відношенням кількості насіння, що проросло, до загальної кількості висіяного.
Власноруч Ви можете визначити, так звану, «оранжерейну схожість». Цей показник визначається в домашніх умовах, і він завжди нижче лабораторної схожості, так як важко створити ідеальні умови для кожної культури. Звідси і різниця між схожістю, зазначеною в документі на насіння, і результатами Вашої перевірки.
Коли Ви будете висівати насіння у відкритий грунт, умови для сходів насіння будуть ще більш суворими, і це буде польова схожість.
З проблемою низької схожості насіння зіштовхувався мабуть кожен агроном. Так, дуже часто на ринку представлено багато неякісного насіннєвого матеріалу. Але буває, купуючи якісне насіння у перевіреного постачальника, все одно існує проблема низької схожості. В цьому випадку не поспішайте звинувачувати виробника насіння.
Ряд факторів, які впливають на схожість насіння, та що робити щоб їх уникнути.
- Для збереження схожості, насіння слід зберігати в сухому прохолодному місці, захищеному від гризунів і шкідників.
- Деякі фуміганти можуть знизити схожість насіння.
- Насіння з вологістю вище 12% швидко втрачає схожість незалежно від інших умов зберігання.
- Якщо вологість зерна становить 12% або менше, його можна зазвичай зберігати в неопалюваних складах без ризику, що воно постраждає від зимових морозів. Необхідно стежити, щоб мішки не поглинали вологу з підлоги або іншим шляхом. Тому ми рекомендуємо зберігати насіння на транспортних піддонах, або іншим способом без контакту з підлогою.
- Зберігання при температурі 21°С і вище негативно впливає на схожість насіння, тоді як температура нижче 0 ◦ С надає позитивний вплив.
- Кондиціонер повітря може знижувати температуру і регулювати вологість, підтримуючи в герметичному і добре ізольованому сховищі відносну вологість на рівні 55% і температуру на рівні +10°С.
- Так, як насіння - це живий організм, то будь-яке механічне травмування знижує його життєздатність, та схожість відповідно.
- Якщо ви плануєте висівати залишки насіння з попередніх сезонів, то слід пам’ятати, що з роками насіння втрачає свою схожість. Існує навіть такий термін, як довговічність насіння (властивість зберігати схожість тривалий час). Розрізняють біологічну і господарську довговічність насіння. Біологічна довговічність - час, протягом якого проростають хоча б окремі насінини. Час господарської довговічності коротший - він триває, поки схожість відповідає нормі стандарту.
Купуючи минулорічний посівний матеріал у виробника насіння або у офіційного дистриб'ютора, він обо'язково має надати Вам документ, в якому вказано що насіння пройшло пересертифікаю і його посівні якості відповідають стандарту.
Норми схожості для кондиційного насіння відповідно Державних стандартів України
Культура | Схожість, % мінімум, категорія насіння (РН 1-3 ) | ДСТУ |
Соняшник | 85 | ДСТУ 6068:2008 Насіння соняшнику. Сортові та посівні якості. Технічні умови |
Ріпак озимий | 80 | ДСТУ 2240-93 Насіння сільськогосподарських культур. Сортові та посівні якості. Технічні умови. |
Кукурудза | 92 | |
Ячмінь ярий | 92 | |
Жито озиме | 90 | |
Пшениця озима | 92 | |
Кукурудза цукрова | 92 | ДСТУ 7160:2010 Насіння овочевих, баштанних, кормових і пряно-ароматичних культур. Сортові та посівні якості.Технічні умови. |
Саме тому, готуючись до посівної, потрібно перевіряти не тільки асортимент та кількість насіння в сховищі, але і його якість, оскільки результати, що вказані в сертифікаті також мають свій термін дії. Наприклад, термін дії сертифікату на насіння кукурудзи складає 12 місяців, а на насіння соняшнику всього 4 місяці.
Акцентуємо Вашу увагу на тому, що визначати лабораторну схожість насіння краще в спеціалізованих установах, так як визначення схожості в домашніх умовах не завжди дає реальний результат, що може призвести до незворотніх негативних наслідків в подальшому. Наприклад, маючи недостовірний показник схожості, можна невірно розрахувати норму висіву і, як результат, будемо мати відмінну від рекомендованої густоту стояння рослин, що в кінцевому результаті призведе до отримання нижчої врожайності.
Перевірити посівні якості насіння можливо в лабораторіях Державного підприємства "Державний центр сертифікації і експертизи сільськогосподарської продукції", та в будь-якій приватній лабораторії, наприклад ТОВ ВЛ "Агроген НОВО" (м. Харків) та ТОВ ВЛ "Агрогенезис" (м. Київ).