ОСОБЛИВОСТІ АГРОТЕХНІКИ ВИРОЩУВАННЯ ЦУКРОВОЇ КУКУРУДЗИ ТА ОВОЧЕВОЇ КУКУРУДЗИ29.03.2020

 Агротехніка вирощування цукрової кукурудзи (типи se- su-), надцукрової кукурудзи (тип sh-2) та овочевої кукурудзи (гілляста салатна кукурудза) на загал суттєво не відрізняється від агротехніки вирощування зернової кукурудзи. Зазначимо основні послідовні пункти та додамо лише кілька порад, яким треба слідувати задля отримання достойного врожаю качанів із належними смаковими якостями.

1. Вибір ділянки.

Бажано із рівною поверхнею, без западин і горбів. Це полегшить проведення агротехнічних заходів та уможливить отримання рівномірного врожаю.

Важливим моментом є дотримання ізоляційних умов: просторова ізоляція від посівів іншої кукурудзи (кукурудзи інакшого типу) не менше 300 м.

1а. Для надцукрової кукурудзи (тип sh-2) слід дотримуватися такої ізоляційної відстані від: - цукрової кукурудзи (типи se- su-), у разі недотримання внаслідок перезапилення отримаєте зернову кукурудзу; - зернової кукурудзи, у разі недотримання внаслідок перезапилення отримаєте на одному качані зерна цукрового і зернового типу або й всі зернового типу;

1б. Для цукрової кукурудзи (типи se- su-), слід дотримуватися такої ізоляційної відстані від: - надцукрової кукурудзи (тип sh-2) у разі недотримання внаслідок перезапилення отримаєте зернову кукурудзу; - зернової кукурудзи, у разі недотримання внаслідок перезапилення отримаєте на одному качані зерна цукрового і зернового типу або й всі зернового типу;

Просторову ізоляцію можна замінити часовою ізоляцією, тобто розрахувати час посіву так, щоби період цвітіння вирощуваної кукурудзи не співпадав із періодом цвітіння «небажаної сусідки-кукурудзи». Це унеможливить перезапилення між ними.

2. Підготовка ґрунту з осені.

 Відбувається у традиційний звичайний спосіб: дискування, глибока оранка, боронування (набір цих операцій в залежності від попередньої культури, типу ґрунту, традицій ведення конкретного господарства тощо).

3. Підготовка ґрунту навесні.

Обов’язково передбачає операцію «закриття вологи» (боронування з метою руйнування поверхневої капілярної структури ґрунту).

4. Передпосівна культивація.

Передпосівна культивація є обов’язковим агротехнічним заходом при посіві цукрової кукурудзи  (типи se- su-), надцукрової кукурудзи (тип sh-2) та овочевої кукурудзи (гілляста салатна кукурудза) .

5. Посів.

Виконується у підготовлений ґрунт, що набув стану «фізіологічної стиглості»: комкується у дрібну грудку, а не злипається у ком або розсипається на порох. Важливим моментом є дотримання температурного режиму: посів здійснюється у ґрунт із температурою 12-15 °С, в протилежному випадку насінина може згнити (уразитися ґрунтовими грибами). Глибина заробляння насінини в ґрунт - 3-5 см.

6. Внесення добрив.

Передбачається внесення добрив перед посівом та одночасно з посівом (селітра, діамофоска тощо). В подальшому додаткове живлення надається за потреби, виходячи із фази розвитку кукурудзи.

7. Густота посіву.

Посів розріджений у порівнянні із зерновою кукурудзою. Це забезпечує достатню кількість інсоляції (сонячного випромінювання) рослинам, а також уможливлює більш повноцінне запилення жіночих суцвіть, що розташовані нижче на стеблі, що важливо для отримання виповненого качана.

Схема посіву (рекомендована):

  • «міжряддя» х «відстань між рослинами в ряді»
  • 70 х 70 см (можна в лунку висівати по 2-3 насінини)
  • 70 х 35 см (по 1 насінині)
8. Догляд за сходами.

Важливо не дати бур’янам заглушити сходи. Молодим рослинам кукурудзи треба дати можливість наростити вегетативну масу, щоби вони могли перейти на повноцінне живлення завдяки фотосинтезу.

Боротися із потенційними та наявними бур’янами можна: - ґрунтовим гербіцидом, який вносить відразу по посіву (це дещо пригнітить сходи кукурудзи); слід ретельно розрахувати дозу гербіциду; - післясходовим гербіцидом, підібравши його для певної стадії розвитку кукурудзи; - міжрядковою культивацією (проходженням міжрядь фрезою), не допустивши пошкодження кореневої системи кукурудзи;. - ручною прополюванням, якщо стадія розвитку кукурудзи вже не дозволяє внести гербіцид;

Внесення за потреби пестицидів (гербіцидів, фунгіцидів та інсектицидів) слід ретельно розрахувати в часі.

Увага: ці сполуки повинні встигнути вивестися з рослин до моменту збору готової продукції!!!

Пам’ятайте, що збір може розпочатися на 65 день після посіву (дивитися вегетаційний період кожного конкретного гібриду). Відповідно за 25-30 днів до цього моменту слід вже уникати внесення пестицидів. Тобто такий обробіток посіву можливий впродовж перших 30-35 днів вегетації.

9. Збір готової продукції відбуваєься:

-для цукрової та над цукрової кукурудзи на стадії молочно-воскової стиглості качанів (коли нитки (приймочки) почали всихати);

- для салатної гіллястої кукурудзи на стадії, коли нитки (приймочки) лише починають з’являтися з обгорток качана.