На що зважати при виборі гібрида соняшнику — поради агронома Всеукраїнського наукового інституту селекції15.10.2023

Перед українськими аграріями, які займаються вирощуванням соняшнику, з року в рік постає питання щодо вибору насіння. Часто цей вибір зводиться до “українське чи іноземної селекції”. Однак фахівці перш за все радять звертати увагу на результат і рентабельність вирощування соняшнику.

Зокрема, агроном Всеукраїнського національного інституту селекції (ВНІС) Юрій Нагорний при виборі гібридів рекомендує максимально прискіпливо враховувати їхню придатність до тієї технології вирощування, що доцільна в конкретному господарстві та регіоні, адже саме тип гібрида зрештою її й визначатиме.

Наприклад, інтенсивний тип вимагає хорошого агрофону й достатнього рівня зволоження. В іншому ж випадку необхідні серйозні фінансові витрати на добрива та підживлення. Інтенсивні гібриди є примхливішими, але всі капіталовкладення компенсуються підвищеними врожаями. На них частіше нині роблять ставку виробники з тих регіонів, де є достатній рівень вологи та менша ймовірність втрат у вирощуванні.

Натомість екстенсивний тип зазвичай найбільше застосовують аграрії в посушливих регіонах півдня України. Ці гібриди посухостійкі, тому не потребують багато добрив і загалом витрати на їхнє вирощування менші. Вони дають, хоч і меншу, аніж у першому варіанті, але стабільнішу і більш прогнозовану врожайність із року в рік

При виборі гібридів соняшнику фахівець радить ураховувати як місце вирощування, особливості ґрунтів та історії полів господарства, так і кліматичні особливості регіону. Також мають значення:

  1. стан поля;
  2. поширеність у регіоні хвороб та шкідників;
  3. тип найпоширеніших буп’янів;
  4. кількість сонячних днів на рік;
  5. середня багаторічна кількість опадів за вегетаційний період.

Зазначимо, що українська компанія «ВНІС» має як інтенсивні, так і екстенсивні гібриди, серед яких можна легко підібрати той, який найкраще проявить себе в конкретному господарстві. Цьогоріч виробник ще й розширив свій портфель, представивши чотири нові гібриди: «Альмера», «Мастак», «Вегас» і «Магнум».