Інноваційні гібриди озимого ріпаку української селекції: обираємо якість10.07.2023

Селекція ріпаку — на високому рівні

Насіння гібридів озимого ріпаку ВНІС — це не тільки високоякісний посівний матеріал для високопродуктивного рослинництва, а й вклад науковців Інституту у стабільне майбутнє українського насінництва, один із проявів продовольчої безпеки.

— Так і є, — впевнено стверджує Мирослав Парій, к.б.н., селекціонер, співвласник ВНІС. — Інноваційні гібриди озимого ріпаку Майбах та Торус вироблені у період ковідних обмежень, випробувані під час повномасштабної війни. У непростих воєнних умовах наші селекціонери продовжують працювати над наступними новинками й досягають добрих результатів. 

Гібриди озимого ріпаку селекції ВНІС, попри добрі відгуки аграріїв, котрі з ними працюють, займають 1% внутрішнього ринку насіння, хоча в Інституті завжди готові запропонувати фермерам удвічі більше. Окрім основного обсягу насіння, яке вирощується на продаж, можливе постачання посівного матеріалу еліти для забезпечення внутрішніх потреб великих господарств. Таким чином аграрії можуть самі контролювати якість насіння, адже самі його вирощують на своїх же полях. Загалом, стверджують тут, обмежень в обсягах виробництва посівного матеріалу практично немає. Завдяки застосуванню сучасних біотехнологій науковці ВНІС зуміли у кілька разів пришвидшити й процес виробництва гібридів, відтепер нові інноваційні продукти з’являтимуться ще частіше.

— Рівень наших досліджень відповідає найвищим світовим стандартам, — розповідає Мирослав Парій. — Що вирізняє наші ріпаки останнього поколінняЯкщо ми раніше працювали виключно на продуктивність — урожайність як інтегральний показник, то нові гібриди озимого ріпаку, особливо Майбах та Торус, характеризуються більшою стабільністю, ніж всі попередні. Ми задоволені результатами випробувань, адже вони свідчать про те, що у восьми точках наших досліджень за всіма показниками ці дві наші новинки потрапляють до 15% найкращих гібридів, які є на українському ринку.

До слова, суттєві переваги ВНІС має у логістиці, відрізняється на користь аграрія й у ціновому сегменті, підтримуючи сільгоспвиробників доступними розцінками.

— У цей непростий час працюємо для сільгоспвиробника і на економіку нашої держави —  от що головне.

За що обирають Майбах та Торус

На це запитання селекціонери відповідають просто: тому, що ні на українському, ні на європейському ринку подібних гібридів немає.

— Аналогів гібрида озимого ріпаку Майбах на ринку України на сьогодні немає, — зазначає Андрій Сидоров, керівник відділу селекції ріпаку ВНІС. — Визначальна його характеристика — стійкість до гербіцидів на основі трибенурон-метилу (SU) — діючої речовини, завдяки якій є можливість контролювати широкий спектр дводольних бур’янів у посівах дводольних культур. Технологія суттєво знижує витрати на контроль цих бурʼянів у посівах ріпаку.

Майбах — це гібрид озимого ріпаку, придатний для ранніх строків посіву та характеризується високою стійкістю до розтріскування стручків, добре переносить посухи та мороз.

 

  

Рослини інтенсивно гілкуються, не схильні до переростання восени. Селекціонери ВНІС запевняють, що потенційна урожайність цього гібрида у межах 72 ц/га.

У 2021 році гібридом зацікавилося чимало агровиробників, взяли його на випробування і минулого року отримали добрі врожаї. Так, максимальної урожайності вдалося досягти аграріям із Хмельниччини (58 ц/га) та Тернопільщини (57 ц/га), найменше зібрали у Миколаївській області (45 ц/га), а фермери Київщини та Вінниччини віджнивували із показниками 53 та 50 ц/га відповідно.

— Цей гібрид інноваційний — подібні розробки є тільки в Канаді та США, немає ні в Європі, ні в Азії — це свідчить про конкурентоздатність ВНІС, — підкреслює Мирослав Парій. — Унікальний за своїми характеристиками й гібрид озимого ріпаку Торус.

Торус — класичний середньоранній гібрид інтенсивного типу. Найкраще себе проявляє за сівби в оптимальні, або ранні строки посіву.

Селекціонерам вдалося зібрати в гібриді Торус усі найкращі ознаки, притаманні сучасному ріпаку: підвищену стійкість до розтріскування та зимостійкість, толерантність до дефіциту вологи, посилений синтез білків, теплового шоку, завдяки якому рослина краще витримує підвищені температури, посилений восковий наліт, що сприяє пасивному захисту від шкідників та хвороб, а також від негативних наслідків застосування хімічних препаратів, підвищену стійкість до вірусів та збільшений потенціал бокового гілкування.

— Це універсальний гібрид, який у наших випробуваннях перевершував за урожайністю ті гібриди, на які «моляться» наші аграрії, — зауважує Мирослав Парій. — В оптимальних умовах Торус показує результати на рівні інших топових гібридів, але в кризових ситуаціях завдяки закладеним властивостям він спокійніше реагує на подразники. Торус стійкий до вірусів, до складних умов зимового періоду, він має більшу кущистість — відповідно, і урожайність. Думаю, Торус ще завоює своє місце на ринку, в серцях, і в умах наших аграріїв.

Торус найкраще себе проявляє за сівби в оптимальні або ранні строки, підходить для вирощування у західних і центральних областях України, хоча висока адаптивність гібрида дозволяє отримувати достойний урожай у різних ґрунтово-кліматичних умовах.

 

Заявлений виробником підвищений генетичний потенціал урожайності сягає 85 ц/га. Проти середньостатистичної урожайності озимого ріпаку в Україні орієнтовно до 30 ц/га ця цифра просто вражає. На випробуванні урожайність гібрида становила 61 ц/га (Хмельницька область), 56 ц/га (Київщина), 55 ц/га (Тернопілля), 49 ц/га зібрали аграрії на Вінниччині й 45 ц/га — у Миколаївській області.

NB: Обидві новинки — Майбах та Торус — створені за класичною технологією і не містять ГМО.  Вони краще показують себе на полях із належним вологозабезпеченням під час та після посіву, але проростають навіть за нестачі вологи. У Торусі закладено ознаку кращого проростання.

Не секрет, що інноваційні гібриди найкраще відгукуються на інтенсивні технології, але навіть за мінімальних вкладень їх урожайність та якісні показники насіння зберігається на достойному рівні.

— Як науковець хочу нагадати, що насправді абсолютно універсального гібрида для всіх умов немає. Аграрієві потрібно відбирати кращі з багатьох: проводити досліди у себе, сіяти на одному полі в кількох повторах гібриди, котрі розглядає як кандидати на майбутні роки, давати чітку оцінку і відстежувати тенденції. Якщо цього не робити, а орієнтуватися на рекламні й маркетингові речі, то діла не буде, — додає Мирослав Парій. — Селекціонери ВНІС готові допомагати тим, хто зацікавлений у науково обґрунтованому виборі гібридів, адже селекційна робота не завершується реєстрацією продуктів — ми співпрацюємо з аграріями, котрі у виробничих умовах доводять наші гібриди до ідеалу.