Ставка на селекцію. Як обирати насіннєвий матеріал кукурудзи? 12.11.2020

Ставка на селекцію. Як обирати насіннєвий матеріал кукурудзи?

На українському ринку існує конкуренція серед селекційних компаній, що й сприяє їхньому розвитку, впровадженню нових методів роботи та пришвидшенню у реалізації планів. Проте останні 30 років агресивна політика завоювання ринку міжнародними компаніями дала очікувані результати і на сьогодні вітчизняні селекційні установи захищають там своє місце.

На 6 га селекційного  розсадника SuperAgronom.com поспілкувався з Мирославом Парієм , керівником Всеукраїнського  наукового інституту селекції , кандидатом біологічних наук та Володимиром Скориком, провідним агрономом ВНІС та кандидатом сільськогосподарських наук про селекцію кукурудзи сьогодні, правильний вибір гібридів та особливості селекційного процесу.

Правильний вибір гібридів кукурудзи

Керівник ВНІС переконаний, що гібриди слід вибирати за вегетаційними періодами у відповідності до кліматичних зон. У компанії створюють універсальні гібриди, які у всіх кліматичних зонах витримують конкуренцію. Погодні умови кожного року відрізняються сильніше, ніж кліматичні зони одна від одної. На сьогодні правильне визначення зональності потребує нових досліджень.

«Ми рекомендуємо кожному аргарію проводити постійні дослідження гібридів, і вже на основі цих результатів обирати комплект гібридів, що забезпечуватиме високий врожай і стабільне виробництво зерна. Різні вегетаційні періоди цих гібридів дозволять розтягнути як процес сівби, так і процес збирання, а також створити буферність за різних умов середовища», — зазначив Мирослав Парій.

Керівник ВНІС стверджує, що малі фермери на 20 га можуть сіяти 2-3 гібриди, або ж і 1, але великі сільгоспвиробники повинні вирощувати різні лінійки гібридів та опиратись на дані випробувань у конкретному господарстві.

 

«Щоб обрати гібрид при правильній технології вирощування, перш за все, потрібно визначитись з врожайністю, на яку розраховують аграрії, тобто яка економічна ефективність буде 1 т/га, 5 т/га чи 12 т/га», — зауважив Володимир Скорик, провідний агроном компанії ВНІС, кандидат сільськогосподарських наук.

 

Також  Мирослав Парій наголосив, щоб сільгоспвиробники звертали увагу на компанії з меншою історією, які розпочали нові селекційні програми по кукурудзі.

 «Не варто зосереджуватись повністю на гібридах однієї компанії, тому що зачасту вони мають споріднене походження і поява певної епіфітотії може призвести до ураження гібридів близької плазми, тому варто мати набір різного походження», — зауважив пан Мирослав.

На які ознаки гібридів кукурудзи варто звертати увагу?

Одним з основних напрямків селекції кукурудзи є зерновий. Більшість селекційних процесів зосереджуються саме на продуктивності культури, а не на якісних характеристиках зерна.

 «З часом настане спеціалізація гібридів культури. На сьогодні вже починають впроваджувати гібриди ваксі, що мають змінений крохмаль, і кукурудзу на олію, що стоїть на прилавках наших магазинів. Але це все тісно пов'язано з ринком готової продукції: якщо буде попит — буде й пропозиція», — спрогнозував Мирослав Парій.

 За словами пана Мирослава, через два роки ВНІС представить лінійку гібридів ваксі кукурудзи.

У промисловому виробництві першочергову роль відіграють урожайність як комплексна ознака та вологовіддача зерна, адже саме ці два компоненти формують собівартість продукції.

 «Рослина кукурудзи — це живий організм, і чим більшу адаптивність до стресів він має, тим менший у нього потенціал врожайності. Але не буває такого, щоб гібрид був і високоврожайним, і стабільним, і стійким до посухи чи до морозів», — стверджує Мирослав Парій.

 У  ВНІС зараз націлені на селекцію гібридів, які за різних умов характеризуються стабільним рівнем урожайності. Їх вирощують у 8 дослідних точках у різних кліматичних зонах України. У портфелі Всеукраїнського наукового інституту селекції для аграріїв представлені 9 як високопродуктивних, інтенсивних, так і стабільних гібридів на зерно, силос та біогаз.

 «Є гібриди, які переносять посуху із меншими втратами врожаю, але сказати, що є абсолютно посухостійкі, не можна. Велику роль у посухостійкості відіграє коренева система рослини, тому ті гібриди, що мають швидкі темпи її розвитку на початкових етапах, менше страждають», —зауважив  Володимир Скорик, провідний агроном компанії ВНІС.

 Кандидат сільськогосподарський наук відзначив, що правильний вибір гібриду кукурудзи залежить і від потреб виробництва —  вирощування на силос, корнаж чи зерно як частини концентрованих кормів.

 «Якщо плануєте вирощувати кукурудзу на силос, то обирати потрібно гібрид з довгим періодом вегетації, широким листком, з великим, довгим стеблом, щоб отримати максимальну кількість зеленої маси. Такими гібридами у нашому портфелі є Амарок 290 та Амарок 300, Тесла», — сказав Володимир Скорик.

Минулоріч за вологості 17,2% аграрії с. Ковильного Херсонської області мали врожайність зерна гібриду Тесла  — 13,1 т/га, а у господарстві с. Настасів, що на Тернопільщині, фермери отримали врожайність культури гібриду Тесла  —  12,9 т/га.

 Для пожнивних посівів провідний агроном компанії ВНІС рекомендував гібриди з коротким ФАО  Гран 220 (ФАО 210) та Гран 310 (ФАО 250).

На сьогодні робота ВНІС організована в нашій країні та у Чилі. Різниця у погодних умовах сприяє пришвидшенню селекційного процесу і дозволяє дослідити протягом року 2 генерації кукурудзи.

 

Особливості вибору гібридів за ФАО

ФАО — комплексний показник, який характеризує швидкість розвитку певного сорту в залежності від умов зовнішнього середовища, є  важливим критерієм при виборі гібриду, адже дає об'єктивну характеристику кукурудзі не лише під час кінцевого дозрівання, а й в час проходження критичних фаз вегетації.

 «ФАО допомагає аграріям вибрати кукурудзу таким чином, щоб погодні умови не співпали з критичними періодами вегетації рослини; спрогнозувати, які заходи проводити під час росту та розвитку культури на полі. Існує чітка закономірність між врожайністю гібрида і ФАО за відсутності критичних періодів під час формування генеративних органів та цвітіння: чим менший ФАО, тим менший врожай, і навпаки», — розповів Мирослав Парій.

 

Пан Мирослав зазначив, що, наприклад, у Північному Кавказі, Чечні — кукурудзяних краях, де за радянських часів вирощували гібриди з ФАО 500-700, останнім часом аграрії там обирають ФАО 300 і нижче, адже зміни клімату призвели до посухи і підняття температур. Коли у рослин кукурудзи з ФАО 550-600 настає фаза цвітіння та зав'язування насіння, то саме тоді на цій території максимально високі температури, що негативно впливає на врожай.

 Минулоріч у 7 з 8 дослідних станціях ВНІСу ранні гібриди кукурудзи показали себе краще та дали більший врожай, адже були нетипові погодні умови, за яких пізні гібриди культури потрапили у критичні періоди. Хоча, як зазначив керівник наукового інституту, зазвичай в Україні найкраще себе показують гібриди з ФАО 300-340, якщо брати до уваги середньодекадні погодні умови, а також середньорічні температури.

 «Ми передавали на випробування гібрид з ФАО 500 у Чернігівську та Сумську області, і посіви дали гарний результат, встигли дозріти. Хоча місцеві аграрії вимагають ФАО 200. У нас зараз дуже змінився клімат, от у сусідній Білорусі посуха, там починають вирощувати соняшник, на це треба зважати», — підсумував пан Мирослав.

 Зазвичай ранні гібриди вирощують на півночі, а пізні — на півдні. ВНІС представляє на ринку гібриди з ФАО 180-370, а зараз селекціонери розпочали роботу над гібридами з ФАО 140.

 Селекційний матеріал та технологія вирощування

Як зазначив керівник ВНІС, деякі гібриди кукурудзи можна висівати в ранні терміни сівби, що дозволить оптимізувати технологію вирощування.

 «Я не прихильник однієї сталої технології вирощування кукурудзи, адже рослини — це живі організми і відповідно до умов зовнішнього середовища аграрії мають ухвалювати рішення про заходи, що будуть проведені на полі. Коли агроном аналізує погодні умови, ситуацію на полі з шкідниками  та знає гібрид, тоді може корегувати технологію вирощування культури відповідно», — стверджує Мирослав Парій.

 За словами керівника ВНІС, стабільні гібриди більш стійкі до стресів, ніж високоврожайні, що вимагають ретельного виконання всіх сільськогосподарських операцій.

 «Серед наших гібридів ми виділяємо 3 основні високоврожайні стабільні з середнім ФАО: ВН 63 (ФАО 280), Гран 6 (ФАО 300) та Тесла (ФАО 350). ВН 63  придатний для вирощування у всіх зонах  як за інтенсивною технологією, так і за технологією мінімального обробітку ґрунту, та має підвищену толерантність до посушливих умов. Гран 6 — пластичний гібрид зернового напрямку використання, що залишається стабільним за різних умов вирощування та має швидку вологовіддачу. Тесла —  гібрид подвійного напрямку використання та характеризується високою посухостійкістю», — зауважив керівник ВНІС.

 Володимир Скорик, провідний агроном компанії ВНІС, додав, що Тесла, ВН 63 та Гран 6 — стабільні гібриди, що менше реагують на стресові фактори. Мають стійкість до раннього посіву (їх можна сіяти за температури на 2-3 ℃ нижче, ніж високоефективні гібриди), до приморозків та до посушливих умов. Також гібриди компанії стійкі до високих температур. Наприклад, Амарок 290, навіть: при високих температурах в період цвітіння може ефективно використовувати вологу для формування зерна.

 У компанії зазначають, що агрономи повинні ставити собі цілі та розуміти, що можуть зробити, щоб отримати максимальний результат.

 «Якщо аграрії хочуть 15 т/га кукурудзи, але на поле нічого не вносять і не виконують основних прийомів, то очікувати такий результат даремно, і не важливо, який буде гібрид. Якщо ж навпаки — агрономи витримують технологію вирощування культури, підготовки та обробітку ґрунту, підібраний під можливості господарства гібрид, то і врожай буде відповідний», — зазначив Володимир Скорик.

 Тенденції розвитку селекції

ВНІС робить акцент на селекцію гібридів з високим стабільним врожаєм та з хорошою вологовіддачею зерна — те, чого вимагає ринок і є економічно виправданим. Робота селекціонерів компанії спрямована на створення та впровадження нових сортів та гібридів, з використанням сучасних досягнень селекції, біотехнології та генетичної інженерії. Мирослав Парій зазначив, що вони орієнтуються на селекцію більш специфічних гібридів.

 «На сьогодні існують генетичні технології, що дозволяють напряму за допомогою однієї процедури підвищити врожайність кукурудзи без додаткових вкладень, до чого ми і прагнемо. Розвиваємось також у селекції ваксі (амілоза) кукурудзи та воскоподібної кукурудзи з високим відсотком амілопектину, які цікаві виробникам крохмалю», — зазначив Мирослав Парій.

 Створити сучасний адаптований гібрид, що перевищує за урожайністю існуючі —  задача, яка на сьогодні вирішується силами не тільки селекціонерів, а й спеціалістів генетиків, молекулярних біологів та біотехнологів.

Керівник ВНІС додав, що потенціал кукурудзи як виду в класичній селекції досягнув фази плато і збільшення врожайності за рахунок класичних підходів може стати економічно невиправданим.

«На нашу думку, потрібно рухатись не на збільшення потенційної врожайності, а на зменшення потенційних втрат від шкідників. Тож ми посилюємо класичні критерії, такі як стійкість до хвороб та до стресів, які в комплексі впливають на врожайність. Особливу увагу приділяємо стійкості гібридів кукурудзи до діабротики та стійкості до гербіцидів», — підкреслив Сергій Галущенко, завідувач відділу селекції кукурудзи ВНІС.

 У компанії відзначають тенденцію до підвищення фотосинтезу кукурудзи та взаємодію культури з мікроорганізмами.

 

Наталія Демчук, SuperAgronom.com, 2020

https://superagronom.com/articles/421-stavka-na-selektsiyu-yak-obirati-nasinnyeviy-material-kukurudzi