Селекція цукрової кукурудзи. Здобутки компанії ВНІС. 05.11.2019

Знайди своє щастя в кукурудзі

Коли знайомишся зі здобутками Всеукраїнського наукового інституту селекції (ВНІС), який 20 років тому було засновано відомим українським селекціонером Федором Парієм, починаєш розуміти, що українська селекція може успішно розвиватися не лише у формі державних інститутів, а й приватних центрів, не обмежених десятками інструкцій, регламентів, тендерами та іншими настановами. Такі компанії можуть працювати швидше та ефективніше, тісніше співпрацювати з бізнесом та зарубіжними партнерами, гнучко змінювати програми досліджень відповідно до вимог ринку, мають сучасне обладнання. Колектив ВНІС сьогодні успішно працює над виведенням високопродуктивних гібридів соняшнику, кукурудзи, ріпаку озимого, сортів жита, озимої пшениці, ячменю, спельти, кондитерського соняшнику, сорго, цукрового та кормового буряків, а останніми роками взявся ще й за цукрову кукурудзу. «Чому?» – запитую у керівників інституту Ярослава та Мирослава Паріїв.

 Батьківська справа

Кожна людина окрім роботи має ще й якесь хобі, ми знайшли його в солодкій кукурудзі, цей напрямок приносить нам найбільше задоволення, пояснює Мирослав, але з’ясувалося, що ця культура досить цікава і в економічному плані. Ринок цукрової кукурудзи зростає, причому не лише в Південній Америці, але й в Україні, Росії, Казахстані, Китаї, Індії, цей продукт впевнено крокує світом, бо смачний, поживний, корисний. Так сталося, що в Європі та на просторах СНД немає центрів, які займалися б селекцією цукрової кукурудзи, а тому насіння більшості гібридів завозиться, або зі США, або ж їх реалізують компанії, які мають ліцензію цих компаній, відповідно ціна такого насіння досить висока, в межах $2 тис за посівну одиницю. Ринок України досить об’ємний – близько 60 тонн насіння, якщо ви помножите кожну посівну одиницю (10 кг) на 2 тис дол, то вийде солідна цифра. Але наша перевага в тому, що ми пропонуємо насіння такої ж якості, за ціною в чотири рази нижчою. Сьогодні наша частка на ринку становить 5-7%, але сподіваюсь, що через деякий час, збільшимо її до 40%. Наша перевага ще й в тому що ми на місці, наше насіння готове вже в жовтні, тоді як американське прибуває в березні. Мало того ми не збираємося відставати і в плані технологій створення сортів, співпрацюємо щодо цього із чилійцями і незабаром вийдемо зі спільними продуктами на південно-американський ринок, тобто будемо створювати гібриди наближені до соціально-культурних особливостей Південної Америки, присутні також на ринку Узбекистану і Європи, в цьому році будемо одночасно реєструвати два нових гібриди і в Україні, і країнах ЄС…

В своїй роботі ми користуємося найсучаснішими надбаннями науки, доповнює свого брата Ярослав, маємо три лабораторії: одна молекулярних маркерів, друга біотехнологій, третя випробувальна лабораторія для оцінки якості насіння, насінництво своїх сортів та гібридів ведемо власноруч. Маємо також власну лінію з переробки батьківських форм, власну торгову марку, для створення сортів  використовуємо можливості південної півкулі, застосовуючи молекулярні маркери, пришвидшуємо селекційний процес, застосовуємо технологію незрілих зародків, тобто  фактично за два роки можемо створювати нові форми і гібриди, гібриди випробовуються в 10 точках України, по кожній культурі маємо 15 тис дослідних ділянок, також проводимо випробування в Східній Європі, Сербії, Румунії. Співпрацюємо з багатьма закордонними селекціонерами, обмінюємося матеріалами. В державному реєстрі – 20 гібридів соняшника, кукурудзи – 12, гібридів озимого ріпаку– 5, гібридів цукрової кукурудзи – 5, та 10 сортів озимої пшениці…

Рятувальний круг для аграрія

 Інтерес до цукрової кукурудзи з боку фермерів на цьогорічних Днях солодкої кукурудзи на дослідних полях поблизу села Леонівка на Київщині був величезний. Захід відвідали сотні фермерів, котрі вбачають у цій надприбутковій культурі такий собі рятувальний круг, котрий може втримати їх на плаву і сприяти подальшому розвитку господарства. Наскільки ж вигідною є ця культура? Це запитання ставлю двом фермерам із Кагарлицького району Григорію Гайдаку та Сергію Шостаку. Розповіли, що висіяли її цього року вперше на площі 2,5 га. Використали чотири гібриди Ларус, Іммітатор, Дейнеріс і Веге. Кажуть, що трохи промахнулися з посівом, довго чекали у моря погоди, посіяли аж у травні, а тому врожай дозрів на місяць пізніше, коли ціна упала з 8 до 3 гривень. Але на полі ще залишилися качани, тож є надія, що ціни підростуть ближче до осені. Тепер знатимуть, що цукрові гібриди треба висівати в чотири хвилі, починаючи одразу після Благовіщення, щоб забезпечити безперервний конвеєр. Але їм ця культура сподобалася, бо жодна зернова не дасть такого прибутку, як ця. З кожного гектара можна одержати близько 150 тис грн чистого прибутку. Ого! Виходить, що це не солодка кукурудза, а золота!

Організатори розповідали про особливості гібридів та технології їх вирощування, відповіли на багато запитань. Відбувся дегустаційний конкурс. Учасники, куштували качани гібридів, заповнювали анкети, ставили оцінки і так визначався переможець. Переміг Іммітатор. А ще була дегустація гібридів, ще невідомих споживачу, їх на цьому полі було представлено понад тисячу, вони були позначені номерами, гість вибирав на полі качан, який йому подобався, виписував номер, віддавав на приготування, яке тривало не більше семи хвилин, куштував і ділився своїми враженнями в анкеті. Лідирували форми під номерами 65 і 90, 135. Таким чином селекціонери визначали перспективні гібриди, якщо вони людям цікаві, значить, є сенс з ними працювати далі.

Від задуму – до готового продукту

Як розповіла науковий співробітник ВНІС Ія Реслер, робота над новим гібридом солодкої кукурудзи розпочинається з творчого задуму або проекту: як майбутній продукт має виглядати, якими споживчими характеристиками повинен відзначатися, далі відбувається його поетапне створення, випробування, захист, збирання, сушіння, реалізація. Працювати приємно, бо селекціонери відчувають зростання попиту з боку аграріїв, ті хто спробував посіяти солодку кукурудзу торік на якійсь площі, збільшують її одразу вдвічі, оскільки бачать вигоду такого напрямку. Ще один плюс: ціни на насіння у компанії ВНІС значно нижчі від тих, які пропонують відомі транснаціональні компанії. Окрім цього українські гібриди створюються і загартовуються не за океаном, а в умовах різних регіонів України, тобто адаптовані до наших ґрунтово-кліматичних умов, проходять всі етапи районування. Скрізь є представництва ВНІС: ВНІС-Південь, ВНІС-Захід, ВНІС-Схід та центральне ТАК ВНІС.  Фахівці інституту, які задіяні в цьому процесі, володіють унікальним досвідом вирощування солодкої кукурудзи, яким готові поділитися з аграріями.

Гібриди ВНІС добре почуваються в практично в усіх  регіонах України, в тому числі в Лісостепу, Степу, але постає питання зрошення, оскільки кукурудза краще реалізує свій потенціал в умовах достатнього зволоження.

–Нам треба одержати великий виповнений качан, щоб він мав сформовані зерна, та виповнену верхівку, – пояснює Ія Реслер, – Для цього полив потрібен на всіх етапах вегетації, особливо, коли волоть доцвітає, а  в качана, який завершує формування в пазухах листків, в цей час верхня частинка залишається незапиленою, а тому дуже важливо, щоб пилок потрапив з волоті на приймочки маточки. Виходячи з усіх фаз, грамотний агроном будує агротехніку, етапи підживлення, додаткового поливу, щоб не проґавити найвідповідальнішого моменту закладки качана і волоті у фазі третього-п’ятого листка, або в період 5-8 листка, коли доцвітає волоть… На всіх етапах за нею треба добре доглянути, треба розуміти її фізіологію, зрештою, полюбити цю культуру.

–Чи суттєво відрізняється технологія вирощування цукрової кукурудзи від зернової?

–Не суттєво, але все ж відрізняється. Цукрова – більш тендітне створіння, ніж звичайна, якщо захист зернової кукурудзи забезпечується досить широким спектром препаратів, то у цукрової він значно вужчий. Під час добору та застосування пестицидів, фунгіцидів, чи інсектицидів треба бути дуже обережним. Наприклад, ми цього року спробували Лаудіс, але він пригнітив посів, а тому довелося чекати поки він окликає, натомість Ацетохлор показав себе дуже добре, може бути елементарна помилка у використанні гербіциду не в тій фазі розвитку рослини, а тому треба не лише детально вивчати рекомендації творців гібриду, але й перевіряти їх на тестових діляночках. Ми почали регулярно проводити навчання фермерів, на яких детально обговорюємо всі нюанси технології вирощування цукристої…

Якою може бути її врожайність?

–Вона визначається не в тоннах, а качанах, бо саме вони цікаві виробникам і споживачам. Її розрахунки найкраще проводити на діляночках площею «сотка».  При тій густоті посіву, яку ми рекомендуємо, а це 65 тис насінин на гектар і 670 насінин на сотку, можна одержати 450-500 повноцінних качанів, качан має вагу 180-200 г. Міжряддя має становити 70 см, кількість рослин на погонному метрі –3,5-4,5.  Це дає змогу кожній окремій особині кукурудзи зайняти достатньо багато місця і розвинути вегетаційну масу, яка дозволяє їй повноцінно живитися. Такий розріджений посів важливий для того, щоб кожна рослина зав’язала не один качан, а півтора–два, качани розташовані нижче і вище по стеблу, від того рівня де розташований зерновий качан.

–Де фермер може збувати продукцію?

–Коли фермер вирішує займатися цією культурою і звертається до нас за більшою кількістю посівного матеріалу, обов’язково ставимо запитання: чи є у вас надійні канали збуту? Якщо не чуємо впевненої відповіді, зводимо його з оптовиками, торговими мережами, ринками. До співпраці з супермаркетами ми ще не готові, вони зацікавлені у виробниках, які створили конвеєр і можуть постачати продукцію впродовж тривалого періоду, мають можливості для сортування, охолодження. Є оптові покупці, які реалізують качани на пляжах, або в курортних зонах. Намагаємося вийти на переробні комбінати для того, щоб вони почали створювати маркетингову вертикаль, тобто самі вирощували, щоб в подальшому заморожувати чи консервувати. Якщо параметри наших гібридів не задовольнятимуть переробників, бо їхні лінії налаштовані на певний діаметр чи довжину качана, то ми готові підкорегувати його генетику, щоб відповідав їхнім стандартам. Зокрема будемо вести перемовини з Бережанським консервним заводом, який вже вирощує наші гібриди, навіть не знаючи про те, що ми є їх оригінаторами, про пряму співпрацю.

–Якщо порівняти ваш найкращий гібрид із гібридом відомої транснаціональної компанії, на якому він рівні за цукром, масою, формою качана?

 –Я абсолютно нічого не маю проти шикарних закордонних гібридів, які завоювали собі ринок, але хочемо створити український продукт для України за нормальні досяжні кошти при хорошій якості, так от, наш Ларус нічим не поступається закордонним: цукристість – 24%, він також перебуває на рівні найдостойніших міжнародних позицій за величиною качана, кількості рядів зерна і діаметром.  За виповненістю качана в лідерах – Іммітатор, який вийшов на ринок в цьому році, саме він і переміг на дегустації на нинішньому святі.

Ларус, Багратіон та інші

–Наскільки довгою має бути лінійка гібридів ВНІС, аби успішно конкурувати на ринку?

 –Є думка звузити лінійку, щоб не розпорошуватися, але я з цим не погоджуюся, бо кожен із них має свою особливість, тож споживач може вибрати те, що йому до вподоби. А тому ми будемо її розширювати. Проте вже зараз нашим клієнтам є з чого вибирати. Ось гібрид Веге – незважаючи на надвисокий вміст цукру(22%) витримує ранні весняні перепади температури у бік зниження, а це дуже важливо для раннього посіву, щоб якомога швидше одержати врожай, вийти з ним на ринок та одержати преміальну ціну. Вегетаційний період 72-74 дні, качан великий. Багратіон – це наш бестселер, який завоював прихильність аграріїв ще до того, як ми почали масово реалізувати його насіння. Відомий як гібрид основного ринку, традиційний період висіву – травень, традиційний період збору – початок серпня, великий качан, цукру 22-23%, тонка, але достатньо щільна шкірочка кожної зернинки дає змогу його бланшувати і заморожувати, він не втрачає колір при консервуванні, іде як на свіжий ринок, так і на  переробку. Дейнеріс – його відмінність у найкоротшому вегетаційному періоді – 66-68 днів, за сприятливих умов за два місяці і тиждень дає стабільний врожай, дуже надійний у виробництві, висівається – в традиційні строки, коли вже нічого не загрожує майбутнім посівам, але  при такому короткому вегетаційному періоді знову ж таки одержується рання продукція, ми його також рекомендуємо на свіжий ринок через те, що качан виходить рано і можна реалізувати за вигідною ціною. Окрім традиційного висіву в ґрунт практикується вирощування з розсади, тобто вирощується розсада в касетах, чи горщечках, а тому, коли один господарник лише починає висів, другий може собі дозволити висадити рослини із сформованим стеблом у стані 5 листків і це може пришвидшити формування продукції. Ларус –  рекордсмен по цукру, по величині качана, кількості рядів і зовнішньому потужному вигляді, його люблять за велику кількість цукру у великому качані. Юрмала так само, як і Багратіон – один із наших основних гібридів, користується хорошим попитом, добре себе показує в масштабних посівах, демонструє стабільну врожайність, має хороший вміст цукрів – 23%, в середній групі стиглості – 74-75 днів. Візантія та Іммітатор – це новинки, які створені вже із врахуванням пропозицій аграріїв та тих, хто реалізує цю продукцію. Останній з цієї пари має гарний товарний виповнений качан, що забезпечує йому успіх на ринку, окрім того, що він цукристий і немаленький, і має середній вегетаційний період, придатний для споживання в основний період споживання, має хороший виповнений товарний качан, Візантія має хороший вміст цукру, створений для основного споживчого ринку, також придатний для переробки, консервування, заморожування, в цих позиціях він показує себе дуже добре. Андріївський – білозерний, його можуть споживати, ті в кого проблеми із зубами: діти або люди похилого віку, бо має дуже тонкі стінки зерна. Мармуровий – ця назва говорить про його колір, він для любителів екзотики та кулінарних сюрпризів.

Діадема – салатна кукурудза, має помірний вміст цукру, свіжий соковитий салатний смак, який перегукується зі смаком зеленого горошку. Вона споживається вся разом із качаном, збирається на стадії до молочної стиглості, коли тільки починає цвісти, зерна дуже м’які, тендітні, її можна різати, а можна відламувати маленькими качанчиками. Це така собі наша достойна відповідь їхньому бебі-корну. Дієтологи попрацювали з нашою кукурудзою і дійшли висновку, що це кукурудза з так званою від’ємною калорійністю, тобто від споживання цієї кукурудзи  в організм потрапляє певна кількість кілокалорій, але для того, щоб її перетравити, організм спалює ще більше кілокалорій, тому споживач наїдається, але на набирає ваги. Ми її пробували в грилі і в овочевих салатах. Чудовий продукт.

В Південній Америці будь-яку кукурудзу називають чокло, але ми вирішили так назвати окремий вид цукрової кукурудзи, це плід роботи чилійських і наших селекціонерів, якщо ми говоримо, що традиційна надцукрова кукурудза має максимум 18 рядів зерен, то в чокло ми маємо справу із 30-ма або ж навіть 40-рядів. Тобто цей гібрид матиме надзвичайно потужний вихід продукції. Ми його цього року висіяли вперше, роздаємо аграріям для пробних ділянок, впевнені, що їм сподобається…

Другий день Солодкої кукурудзи в Леонівці закінчився перемогою гібриду Ларус…