Опубліковано: 12.04.2020
БІОЛОГІЧНІ СКЛАДОВІ ВРОЖАЙНОСТІ КУКУРУДЗИ НА ЗЕРНО:
ПРОРОСТАННЯ
- Температура грунту не менше 10 о С
- Грунт повинен бути легким та вологим навколо зернівки
- Необхідно 12 - 17 днів до появи сходів
ПЕРІОД ВЕГЕТАЦІЇ
- Активний розвиток кореневої системи
- Чутливість до низьких температур
- Чутливість до дефіциту фосфору
- Формування остаточної густоти посіву
- На стадії 10 листків особливо потребує вологи та поживних речовин
ПОЯВА ВОЛОТІ ТА ЦВІТІННЯ
- Чутливість до нестачі азоту та вологи
- Стадія формування початків
- Чутливість до високих температур (40 о С)
- Формування кількості зерен (25-й день після цвітіння)
ДОЗРІВАННЯ
- Фізіологічна стиглість досягається коли вологість становить 40%
- Закінчується нагромадження асимілянтів
- Поява чорної точки: зерно більш не залежить від качана
АГРОТЕХНІЧНІ СКЛАДОВІ ВРОЖАЙНОСТІ КУКУРУДЗИ НА ЗЕРНО:
ПОСІВ
- Сівба кондиційним насінням
- Легкий добре аерований грунт з достатньою вологістю
- Глибина загортання насіння 5-6 см
- Посів при швидкості 5-7 км/год сівалкою точного висіву;
- Контроль глибини та рівномірності висіву.
- Регулювати густоту посіву
ДОГЛЯД ЗА ПОСІВАМИ
- Внесення грунтових гербіцидів після посіву
- Підживлення мікроелементами у фазі 4 - 6 листків
- Внесення страхових гербіцидів у фазі 3-5 листків
- Забезпечення потреби в азоті на стадії від 10 листків до цвітіння
- Обробка калійними добривами для підвищення посухостійкості
- Контроль шкідників та хвороб до цвітіння рослини
ЗБІР ВРОЖАЮ
- Збір з обмолотом качанів при вологості не більше 25-30%
- Проводити збір у стислі строки (10-15 днів)
- Запізнення з початком збирання та його затягування призводить до втрат урожаю