Два нові гібриди озимого ріпаку ВНІС належать до 15% найкращих на українському ринку18.07.2023

Українське насінництво, попри епідемію ковіду і початок повномасштабної війни, за останні роки здійснило значний прорив. Сьогодні українські селекціонери пропонують аграріям високоякісний конкурентний посівний матеріал, який подекуди не має аналогів у світі. Про це йдеться у статті Інноваційні гібриди озимого ріпаку української селекції: обираємо якість.

Це стосується, зокрема, й насіння озимого ріпаку. До прикладу, науковці Всеукраїнського наукового інституту селекції (ВНІС) створили гібриди Майбах та Торус з використанням найсучасніших технологій.

Це насіння вже використовується на українських полях і має добрі відгуки аграріїв, котрі з ними працюють. Однак ці гібриди все ще займають лише 1% внутрішнього ринку насіння. В Інституті ж кажуть, що готові запропонувати фермерам щонайменше удвічі більше. Загалом, стверджують тут, обмежень в обсягах виробництва посівного матеріалу практично немає.

ВНІС, окрім основного обсягу насіння, може постачати також посівний матеріал еліти для забезпечення внутрішніх потреб великих господарств. Це дало б змогу аграріям самостійно контролювати якість насіння, вирощуючи його на власних полях.

Українські селекціонери до того ж зуміли у кілька разів пришвидшити й процес виробництва гібридів за допомогою сучасних біотехнологій. Це означає, що нові інноваційні продукти з’являтимуться ще частіше.

— Якщо раніше ми працювали виключно на продуктивність — урожайність як інтегральний показник, то нові гібриди озимого ріпаку, особливо Майбах та Торус, характеризуються більшою стабільністю, ніж всі попередні, — розповів Мирослав Парій, к.б.н., селекціонер, співвласник ВНІС. — Ми задоволені результатами випробувань, адже вони свідчать про те, що у восьми точках наших досліджень за всіма показниками ці дві наші новинки потрапляють до 15% найкращих гібридів, які є на українському ринку.

Українські гібриди від ВНІС також мають суттєві переваги у логістиці, адже їх доставка на господарство дешевша і швидша порівняно насінням з-за кордону. До того ж українські сорти загалом дешевші від насіння іноземної селекції.