Чотири гібриди ріпаку для вашого успіху

Одна з головних властивостей ріпаку, що лягає в основу вибору гібрида для вирощування, — стабільність у різних умовах. Це забезпечує гарантований результат незалежно від умов року. Найстабільніший гібрид компанії ВНІС — Халк , який із року в рік показує високі результати врожайності в різних кліматичних зонах України.

block-img
Гібрид належить до середньостиглої групи й має середній темп осіннього розвитку, що робить його придатним до вирощування в усіх кліматичних зонах України за умови ранніх та оптимальних строків сівби. Висота рослин сягає 140–160 см у центральному та північному регіонах, на Півдні в посушливіших умовах — 120–135 см, і на Заході в умовах достатнього зволоження може сягати 180 см. Гібрид має високу стійкість до фомозу, що забезпечується наявністю гена Rlm7. Високий потенціал гілкування забезпечує можливість компенсувати розрідженість посіву зі збереженням урожайності на високому рівні. Погано реагує на загущення, яке призводить до послаблення вентиляції посіву і розвитку хвороб, що, своєю чергою, призводять до зниження врожайності. Технологія захисту від бур’янів — класична.

Для господарств, що практикують інтенсивну технологію добре підійде класичний гібрид Торус.

block-img
Швидкість осіннього розвитку наших гібридів помірна, що забезпечує можливість вирощувати їх у різних умовах, але з тим не дозволяє рекомендувати пізні терміни сівби. Весняне відростання та цвітіння теж відбувається з помірною швидкістю, що дозволяє уникнути ранніх заморозків, які можуть суттєво знизити врожайність. Стійкість до основних хвороб, таких як фомоз і вертицильоз, закладено на генетичному рівні. Додатковий вклад в урожайність вносить стійкість до розтріскування стручків. Гібрид може витримувати невелике перевищення густоти посіву, особливо за умов пізньої сівби, але найкраще себе проявить за сівби в оптимальні строки та з густотою висіву 350–450 тис. залежно від ширини міжряддя.

Класична технологія вирощування дає хороші результати у всіх господарствах, але трапляється, коли потрібно застосувати агресивніші гербіциди. Тут на допомогу приходять гібриди, що стійкі до імідазолінонів, такі як Паркер. Стійкість до імідазолінонів забезпечується мутаціями PM1 та PM2 одного з генів AHAS (у ріпаку їх є три). Вирощування таких гібридів дозволяє зменшити кількість обробок, бо імідазолінони ефективно знищують як однодольні, так і дводольні види бур’янів і мають тривалий період дії.

Альтернативним використанням таких гібридів, як Паркер, є їх вирощування за класичною технологією на полях, де є значна залишкова концентрація імідазолінонів від попередніх обробок. У таких випадках лише стійкі гібриди є неуразливими до токсичного впливу залишків гербіцидів. Зазвичай гібриди, стійкі до імідазолінонів, трохи поступаються класичним за врожайністю, проте вирощування їх є простішим і трохи економнішим щодо боротьби з бур’янами. Гібрид Паркер успішно зарекомендував себе в південних регіонах України, де частіше вирощують стійкі до гербіцидів гібриди.

block-img

Унікальна для нашого ринку новинка Майбах — гібрид ріпаку, стійкий до дії трибенурон-метилу. Цей гібрид дозволяє значно зекономити на боротьбі з дводольними бур’янами в ріпаку — може витримувати обробку до 50 г/га трибенурон-метилом, хоча 35 г буде достатньо, щоб позбутись більшості проблем із широколистими бур’янами.

Вирощування Майбаху має значний плюс у тому, що трибенурон-метил, незважаючи на його високу ефективність у боротьбі з бур’янами та відносно невисоку вартість, швидко розкладається в ґрунті й не лишає токсичних наслідків для наступної культури. Стійкість до розтріскування стручків дозволяє зберегти врожай до збирання. Висока зимостійкість і стійкість до фомозу забезпечують здорову вегетацію рослин.

block-img

Гібриди компанії ВНІС створено на основі цитоплазматичної чоловічої стерильності типу Ogura. Ця система є стандартом для більшості насіннєвих компаній і забезпечує найвищий рівень гібридності та генетичної чистоти в умовах вирощування, що притаманні для України.