Якісно підготовлене насіння – гарантовані сходи!

Головним фактором в технологічному процесі вирощування був і є генетичний потенціал сучасних сортів та гібридів сільськогосподарських культур. Вся генетична інформація зберігається в зародку насінини, тому лише якісний насіннєвий матеріал може забезпечити максимальну реалізацію урожайного потенціалу сорту чи гібриду.

Виробництво продукції рослинництва передбачає застосування інтенсивних технологій і високоточного обладнання та агрегатів в польових умовах

За твердженнями дослідників провідних селекційних установ, нерівномірність розміщення рослин на одиниці площі може призвести до недобору урожаю в 20-30%. Різниця, в межах посіву, між рослинами хоча б на один листок може призводити як до зниження абсолютних показників елементів структури врожаю (озерненість, та вихід зерна із рослини), так і збільшення вологості зерна на момент збирання. Тому, надзвичайно важливим фактором в підготовці посівного матеріалу є його одноманітність по багатьом ознакам: за розмірами, питомою вагою, енергією проростання... Це дає змогу провести точний висів насіння в польових умовах посівними агрегатами різного типу. З цією метою проводиться розподіл  посівного матеріалу на фракції за розміром та питомою вагою на очисних, сортувальних та калібрувальних машинах різного типу.

block-img

Якісний розподіл насіння на фракції передбачає можливість проведення точного кількісного висіву  насіння на погонний метр із ідентичним розміщенням насінин в ґрунті на задану глибину посіву

Це дає змогу отримати рівномірні сходи в короткий термін, що забезпечить в подальшому максимальну реалізацію генетичного потенціалу сорту чи гібриду по урожайності та якості.

Для набухання і проростання насінин більшості вирощуваних сільськогосподарських культур потреба води становить від 60 до 100 % власної ваги насіння. За даними багатьох дослідників, найбільш придатним для посіву є насіння середніх фракцій. Саме таке насіння дає змогу забезпечити технічно рівномірний висів у полі і отримати найбільш одночасні вирівняні сходи. Це обумовлено фізіологічними і фізико-механічними характеристиками насіння.

block-img

Малі за розміром насінини потребують найменше вологи для проростання, але глибина посіву такого насіння фізіологічно обмежена недостатньою кількістю поживних речовин для стартового росту, а наявність вологи у верхньому шарі ґрунту досить нестабільна. Найбільш дрібні фракції насіння використовувати для посіву недоцільно, оскільки вони не вирівняні по схожості і забезпечити таким матеріалом якісний висів по кількості досить складно.

При проведенні первинної очистки вороха соняшнику застосовуються підсівні решета розміром 2,6 мм, що забезпечує видалення з насіннєвої маси малих за розміром насінин з масою 1000 шт. менше 40 г. Для кукурудзи розмір підсівних решет становить 4,5-5,5 мм. залежно від гібриду.

Потреба у воді для проростання крупних насінин набагато більша, тому важлива наявність води в посівному шарі протягом всього періоду до виходу проростка на денну поверхню. Це можна забезпечити лише шляхом збільшення глибини загортання насіння, що може призвести до надлишкового контакту молодих проростків з різного типу шкідниками (шкодочинні грибкові, бактеріальні та вірусні інфекції, підгризаючі шкідники). Також найбільш крупні за розміром насінини найбільше травмуються на всіх етапах очистки та сортування і мають меншу схожість. Тому найбільш крупні (не масові) фракції, що складають близько 1-1,5 % від загальної кількості насіння, для масових посівів не використовуються.

Основні етапи в технології підготовки посівного матеріалу:

  1. Первинна очистка. При проведенні первинної очистки вихідного насіннєвого вороха проводиться відокремлення від основної маси мінеральних і органічних домішок та найбільш дрібної і найбільш крупної фракцій насіння, що сумарно складає від 10 до 25 %. Відхід дрібної за розміром фракції може бути регульований технологом  в залежності від умов року вирощування, наявної кількості вихідного насіннєвого вороху і т.д. Технологічна операція проводиться на решетних очисних машинах.
  2. Вторинна очистка та калібрування за розміром передбачає розподіл насіннєвого матеріалу на решетах з різною величиною та формою отворами. За розміром та формою насіння може бути від 3 до 6 фракцій.
  3. Калібрування за питомою вагою передбачає видалення із фракцій насіння фізично неповноцінних та пошкоджених зернин та найбільш легкої частини матеріалу за його «парусністю». Технологічна операція проводиться переважно на пнемо-вібростолах.
  4. Cортування на фотосепараторі – передбачає відокремлення від загальної маси насінин та домішок, які не можуть бути виділені механічним шляхом (органічні і неорганічні домішки однакові з насіниною за розміром та вагою, іншого кольору…)
  5. Протруювання та затарювання. Очищений пофракційно насіннєвий матеріал проходить обробку засобами захисту та розфасовку в тарні одиниці з відповідним маркуванням партій насіння.

Зберігання підготовленого насіннєвого матеріалу проводиться в складських приміщеннях різного типу з дотриманням оптимальних умов зберігання.

Отримати в польових умовах дружні рівномірні сходи можливо лише при умові використання якісно підготовленого посівного матеріалу.