СКЛАДОВІ ВРОЖАЙНОСТІ СОНЯШНИКА06.04.2020
Проростання
- - Температура ґрунту 8 оС
- - Глибина загортання 3-6 см (корелюється від вологості ґрунту)
- - Ретельно оброблена і досить волога земля
- - Контроль за кількістю рослин на гектар
Період вегетації
- - Висока потреба в поживних речовинах
- - На стадії 2- 5 пар листків відбувається закладання кошику
- - Додаткові обробки макро- та мікроелементами
Стадія бутонізації та цвітіння
- - Фаза швидкого росту: чутливість до нестачі вологи (H2О) та азоту (N)
- - Нестача фосфору (P) негативно впливає на продуктивність соняшника
- - Достатня кількість фосфору (P) та калію (K) підвищує посухостійкість рослин
- - Доцільне вивезення пасіки
Дозрівання
- - Максимальний вміст жиру в насінні досягається на 20 – 25 день після цвітіння
- - Фізіологічна стиглість настає, коли вологість досягає 28 %
- - Десикацію необхідно проводити при вологості насіння не більше 30%
Посів
- - Для сівби використовують кондиційне насіння
- - Приділяють увагу обробці землі для прискореного укорінення соняшника та розвитку стрижневих коренів
- - Ранній посів, щоб уникнути високих температур на момент цвітіння
- - Приділяти увагу якості посіву:
- - повільний посів (6 км/год максимум)
- -роздроблення грудок землі для більш швидких та однорідних сходів
- - Збільшити норму висіву на 5 – 10% по відношенню до очікуваної схожості
Догляд за посівами та удобрення
- - Оптимальна густота стояння визначається на стадії до 2-5 листків
- - Хімічну обробку найчастіше застосовують до сходів
- - Технологію «Чисте поле» застосовують на стадії 4 листків ( 2-4 листки – дводольні, 1 1 листок – злакові)
- - Внесення азотних добрив та стадії 6-14 листків
- - Вносити бор (B) у грунт або листкове підживлення
- - Не допускати надмірного внесення азотних добрив
- - Висока потреба у фосфорі (Р)та калії (К)під час цвітіння та формування кошика
Збір врожаю
- - Збирання проводити при вологості насіння 8 – 10%
- - Частка бурих рослин повинна складати 88 – 90%, а світло-жовтих не більше 10-12 %
- - Десикацію необхідно проводити при вологості насіння не більше 30% (35 – 40 день після цвітіння)
- - Для тривалого зберігання придатне насіння з вологістю не більше 7 – 8%