Сезон-2023: рентабельності на соняшнику досягли ті, хто обрав українське насіння й оптимальну технологію20.10.2023

Соняшниковий сезон-2023: поточний аналіз

Експерти ринку стверджують, що цього сезону кількість площі під соняшником зменшилась, бо виробники збільшили площі під соєю та озимим ріпаком. Адже ціна на сою постійно підвищувалася до вересня, коли відбулося стрімке зниження, в той час, як на соняшник ціна коливалася. Утім, навіть в умовах, коли ціни на логістику, ПММ, сушіння і добрива б’ють рекорди, вирощування олійних є економічно вигідною справою.

Як розповідає агроном Всеукраїнського наукового інституту селекції («ВНІС») Юрій Нагорний, поточний рік кардинально відрізняється від торішнього сезону передусім максимальною обережністю аграріїв щодо закупівлі насіння. До того ж суттєво знизились ціни: якщо у січні 2023 року товарний соняшник продавали в середньому по 15–18 тис. гривень, то восени середня ціна по Україні становить 8–10 тис. гривень, тож виробники вирішили притримати насіння до кращих часів, та й закупівлі насіння під новий урожай поки що на паузі.

Слова пана Нагорного опосередковано підтверджують дані сайту GrainTrade. Так, ціни на соняшник в Україні станом на 17 жовтня 2023 року становлять:

  • — у Полтавській області — 10,7 тис. гривень за тонну;
  • — в Одеській області — 11,00 тис. гривень за тонну;
  • — у Київській області — 10,8 тис. гривень за тонну;
  • — у Вінницькій області — 11,2 тис. гривень за тонну.

Щодо врожаїв соняшнику, то загалом ураховуючи погодні умови, їх можна схарактеризувати як хороші. Так, у цьому році спостерігаємо таку картину по регіонах: на півдні Одещини, Херсонщини та Миколаївщини соняшник дещо «підгорів», тож у середньому господарі отримали врожаї 8–15 ц/га, на півночі згаданих вище областей збирали 20–25 ц/га. Центральна Україна та північні регіони — 30–38 ц/га, на Заході України — 40–42 ц/га.

— Така ситуація передусім пов’язана з вологістю та наявністю або відсутністю проблем із запиленням соняшнику в господарствах. Адже часто господарі отримували добрі сходи, але не було очікуваної маси тисячі насінин, і багато соняшнику на Півдні просто «згоріло». Найкраща ситуація з урожаями на Заході України та Центральній її частині, — зазначає агроном “ВНІС” Юрій Нагорний (на фото ліворуч).
Згідно з повідомленням аналітиків ІА «АПК-Інформ», урожайність соняшнику може збільшитися щодо попереднього року, попри скорочення внесення добрив та ЗЗР, завдяки кращим погодним умовам та оптимальним строкам сівби. Прогнозується, що в підсумку сезону виробництво соняшнику 2023 року може збільшитися до 12,3 млн тонн (+12%), але це також залежить від розвитку воєнних дій, погодних умов та забезпечення посівним матеріалом.

Вибір гібрида

Якщо аграрій прагне стабільно високого врожаю соняшнику, варто максимально прискіпливо поставитися до вибору гібридів, а також урахувати їх придатність до тієї технології вирощування, що доцільна в конкретному господарстві та регіоні.

Також, обираючи гібриди соняшнику, слід ураховувати:

  • місце вирощування, особливості ґрунтів та історії полів господарства;
  • кліматичні особливості регіону вирощування;
  • стан поля, зокрема тип ґрунту;
  • поширених у регіоні хвороб і шкідників;
  • кількість сонячних днів на рік;
  • середню багаторічну кількість опадів за вегетаційний період — саме тому в особливо посушливих регіонах варто звертати увагу на посухостійкість гібридів.

Однозначно, гібрид треба підбирати під конкретну технологію вирощування, а також чесно порахувати, скільки саме аграрій готовий вкладати в конкретний проміжок часу на конкретному полі. Тип гібрида соняшнику зрештою й визначатиме технологію вирощування, якій віддасть перевагу аграрій.

Інтенсивний тип вимагає хорошого агрофону й достатнього рівня зволоження. Або ж серйозних фінансових витрат на придбання добрив та підживлення. Без них урожайність культури ризикує бути низькою. Інтенсивний тип потребує більшої уваги до фунгіцидного захисту. Такі гібриди є примхливішими, але всі капіталовкладення компенсуються підвищеними врожаями. На нього частіше нині роблять ставку виробники з тих регіонів, де є достатній рівень вологи та менша ймовірність втрат у вирощуванні.

Екстенсивний тип зазвичай найбільше застосовують аграрії в посушливих регіонах Півдня України. Такий тип посухостійкий, у зв’язку з цим за його вирощування не потрібно багато добрив, а це менші витрати. Але водночас і врожай дасть, і бідний ґрунт не завада, проте обсяг урожаю буде суттєво меншим, ніж у першому варіанті. Екстенсивні гібриди дають стабільнішу і більш прогнозовану врожайність із року в рік.

NB: Компанія «ВНІС» має як інтенсивні, так і екстенсивні гібриди, серед яких можна легко підібрати той, який найкраще проявить себе в конкретному господарстві.У поточному році компанія розширила свій портфель, представивши чотири нові гібриди: «Альмера», «Мастак», «Вегас» і «Магнум».

«Мастак» є високоінтенсивним гібридом із високим потенціалом урожайності та вегетаційним періодом 100–105 днів. Він ідеально підходить для до висіву в Центральних регіонах і на Заході країни, а також стійкий до фомозу, фомопсису, вовчку рас А–Е. Характеризується високою стійкістю до вилягання.

Друга новинка — гібрид «Магнум», — ранньостиглий гібрид із вегетаційним періодом 105 днів. Вирізняється стабільно високою врожайністю та максимальною виповненістю кошика. Це інтенсивний гібрид, що найкраще розкриває свій потенціал у зонах достатнього та помірного зволоження.

Гібрид «Вегас». рекомендовано до вирощування в умовах центрального та південного Степу й Лісостепу України. Його очевидним плюсом є висока стійкість до вовчка соняшникового, також він може адаптуватись до посушливих умов. Вегетаційний період — 105–108 днів.

«Альмера» — це гібрид інтенсивного типу, стійкий до гербіцидів, що містять трибенурон-метил (SU) — 50 г/га. Відмінно демонструє себе за інтенсивної та напівінтенсивної технології вирощування. Має високий уміст олії в насінні.

Щодо демопосівів: за даними «ВНІС», можна було цьогоріч спостерігати досить строкату, але хорошу урожайність гібридів компанії, залежно від регіону та умов вирощування.

Так, за результатами серпня на демоділянках у Білгород-Дністровському гібриди «Фолк» і «Лайм» продемонстрували 12 та 17 ц/га відповідно, а «Вегас» — 16–17 ц/га. На жаль, надвисокі температури в липні суттєво вплинули на зниження показників урожайності.

На демоділянках у Сумській області гібриди «Магнум», «Мастак» і «Карлос-105», показали врожайність 39 ц/га, «Лайм» — 32 ц/га, «Фолк» — 30 ц/га.

На Кіровоградщині всі гібриди лінійки «ВНІС» продемонстрували врожайність 24–30 ц/га, «Магнум» і «Мастак» — є лідерами на цих демонстраційних ділянках.

Неподалік Корсуня-Шевченківського на Черкащині свої переваги показали «Карлос 105», «Амато» та, знову ж, «Магнум». Урожайність варіювалась від 37 до 45 ц/га.

Іноземний гібрид чи все ж вітчизняний?

Питання, що з року в рік турбує фермера: яке ж насіння доцільніше обрати — іноземне чи українське? Як коментує агроном «ВНІС», найперше аграрій має звертати увагу на результат і рентабельність вирощування соняшнику.

— Іноземні речі ще з часів Радянського Союзу сприймали як щось хороше. І якщо, наприклад, щодо автівок ситуація не змінилась, й іномарки — кращі за вітчизняні авто, то вітчизняна селекція за останні роки зробила величезний крок уперед. Та й ціна, погодьтесь, на 2000–3000 тис. гривень нижча за посівну одиницю, ніж аналогічний іноземний гібрид, що є суттєвою конкурентною перевагою. А якість нашого насіння не те що не гірше, а в деяких випадках — краща, — стверджує Юрій Нагорний.

Він додає, що вітчизняні та іноземні гібриди відрізняються за ціною, бо закордонні виробники закладають у вартість дорогу логістику, маркетинг, бренд, ризики. Натомість часто насіння іноземних та українських компаній можуть навіть виробляти на одному й тому ж заводі, якщо в компанії немає власних потужностей.

Та справа навіть не у вартості, а в тому, що «ВНІС» на відмінно справляється із завданням покращення показників якості та врожайності українського насіння, і все більше аграріїв стають постійними клієнтами компанії.

— Ми переконуємо аграріїв нашою щоденною працею в тому, що українське — це якісно. Наші демоділянки є по всій Україні й часто поряд із топовими іноземними насіннєвими брендами, тож результат можна побачити на власні очі. Приїхати, подивитись й обрати те, що потрібно, — кажуть співробітники Всеукраїнського наукового інституту селекції.

Рекомендації щодо вибору гібрида

Найважливіше у виборі гібрида соняшнику — орієнтуватись на ґрунтово-кліматичні особливості регіону та технологію вирощування.

— Потрібно розуміти, що кожен гібрид відрізняється за технологією вирощування. Тому важливо не просто орієнтуватись на досвід і поради колег, а й звертатись до представників компаній, — зазначає агроном «ВНІС» Юрій Нагорний.

Обираючи гібриди, варто брати до уваги й фітосанітарний стан поля. Наявність у ґрунті патогенів і грибних хвороб негативно впливає на врожайність культури. Стійкість гібридів до шкідливих організмів стане значним плюсом і може відіграти визначальну роль у виборі насіння.

Потрібно також добре розуміти склад бур’янів на полі, а також які з них є багаторічними. Наприклад, чимало господарів думають, що проблема вовчка на полях їх омине, і свідомо не купують стійкі до нього гібриди. Проте часто буває так, що на полі 20 років нічого не вирощували, а вовчок себе проявляє на соняшнику. Як наслідок — частину врожаю фермер втрачає.

Фермер Віталій Семесько: вітчизняні гібриди гідно конкурують із насінням іноземної селекції

Чотири роки тому в сімейному фермерському господарстві «Семесько», що поблизу Яготина, почали вирощувати соняшник. Нині у сівозміні господарства — кукурудза, соя, соняшник і невеликий відсоток ярої пшениці. Тутешні землі, переконаний Віталій Семесько, найкраще відгукуються на класичний обробіток ґрунту. У господарстві взяли собі за правило: всі рештки, що лишаються на поверхні ґрунту, перевертати на глибину 30 сантиметрів.

— Соняшник висіваємо здебільшого після кукурудзи, а інколи — й після сої, — розповідає про технологію вирощування культури фермер. — 2022 року відвели під нього орієнтовно третину площ. Це були такі гібриди, як «Си Експерто» («Сингента»), «Піонер 130», а також вітчизняні гібриди від компаній «Євросем», «Еліта Селект» і «ВНІС». Яким же було наше здивування, коли на одній дослідній ділянці за однакових умов вирощування всі гібриди показали однакову врожайність — по 26 ц/га.

Зважаючи на те, що посівна одиниця насіння вітчизняних гібридів на 120–130 доларів дешевша, економіка складалася на користь української продукції.
Захоплені результативністю цих гібридів фермери вирішили у новому аграрному сезоні надати перевагу вітчизняним гібридам.

— Цьогоріч 80% висіяного соняшнику становили вітчизняні гібриди, 20% площ лишили іноземним брендам. Усі були в рівних умовах: ґрунтові гербіциди не застосовували — тільки страхові, тобто генерики з діючими речовинами трибенурон-метил 750 г та хізалофоп-п-етил на ділянці під SU-технологію та імазамокс/імазапір і клетодим на ділянці під ІМІ-стійкі соняшники. Також на всі без винятку ділянки з посівами соняшнику планово внесли фунгіцидний та інсектицидний захист.

У 2023 році також було закладено демопосіви соняшнику з використанням гербіцидів на основі трибенурон-метилу. Умови були для всіх однаковими: сівалка Kuhn Planter 2, міжряддя — 70 см, попередник — кукурудза, нуль добрив, класичний обробіток, тобто оранка. Висів становив 74 тис./га, 5,2 насінини на метр. Глибина висіву — 5 см. Засівали ділянки протягом трьох календарних днів. На одній із ділянок провели весняне збирання кукурудзи й, застосувавши мінімальний обробіток, посіяли ІМІ-стійкий соняшник. Сівба відбувалася наприкінці квітня — початку травня, і культура розвивалася в умовах достатнього зволоження, бо від 22 квітня до 1 жовтня випало приблизно 340 мм опадів.

Серед гібридів сульфостійкого соняшнику найбільшу врожайність продемонстрували новинки від компанії «ВНІС» — «Мастак» і «Магнум».

Результати, отримані на демоділянці під технологію SU(за класичного обробітку, оранки)

  • — «Магнум» («ВНІС»): 41 ц/га, натура — 390, волога — 6,7%;
  • — «Мастак» («ВНІС»): 38 ц/га, натура — 390, волога — 6,1%.

— Під час вегетації, — зауважує Віталій Семесько, — найкраще показали себе гібриди «ВНІС». Скажу чесно, що серед українських гібридів у продукції «ВНІС» немає конкурентів — це найбільш ефективний вітчизняний виробник.

З-поміж ІМІ-стійких гібридів найпродуктивнішим є «Карлос 105» від «ВНІС», як за класичною технологією обробітку ґрунту, так і за mini-till.

 Результати, отримані на ділянці під ІМІ-стійкий соняшник:

  • — «Карлос-105» («ВНІС»): 25,4 ц/га, натура 429, волога 5%.

На наступний сезон (2024) господарі СФГ «Семесько» планують знову закласти демонстраційні посіви соняшнику з використанням РКД-добрив і порівняти гібриди вітчизняної та іноземної селекції на одному полі. Ми продовжимо спостерігати за результатами досліджень і обов`язково поділимося ними наступного року.

Цьогорічні випробовування гібридів соняшнику різних виробників у реальних польових умовах підтвердили: українська селекція не поступається іноземній, а, навпаки, демонструє кращі результати.

А якщо врахувати суттєво меншу вартість за вітчизняну посівну одиницю, то ключ до рентабельності на сьогодні — це насіння української селекції.